Saturday, June 25, 2011

Juloratoriet - Göran Tunström

”Det finns ögonblick som aldrig upphör”



Romanen "Juloratoriet" är en framgångsrik litterärt verk av historien om Värmland i första hand. Handlingen som startar kring trettio tal, återspelas under flera decennier och följer öden av tre generationer. Författaren lyckas så väl att komma in varje karaktärs psykologi, att läsaren är frestad att tro att han har framför sig författarens självbiografi. Göran Tunströms ”Juloratoriet” är inspirerad av den stora Johann Sebastiens Bach operas namn. Sysslan är som paradox, en anledning av en dröm samt av ett drama. Det är en bok som begäras läsarens uppmärksamhet därför sin dialekt som används i dialogen, men som kompenserar mycket genom substans och innehållet.
Första kapitlet börjar symboliskt med Victor Udde, den sista ättlingen av Nordenssons dynasti. Han återkom i sin hemstad Sunne som dirigent av kyrkans kör. Sen handlingens plan flyttas tillbaka i tiden, nämligen i ”en juni i början på trettitalet” där Nordenssons familjedrama börjar med en fruktansvärd olycka i vilken de förlorade sin mamma och hustrun, Solveig Nordensson. Bevittna av sin mors våldsamt död som var ihjältrampad av korna, är Sidner Nordensson uppskärrad och lidande under en lång period. ”…det finns ögonblick som aldrig upphör”, sa Sidner hänvisning katastrofalt episoden. Lämnad utan stöd av sin hustru, finner sig far Aron tvingad att lämna livet på land och vald att arbeta som spritföreståndare för Patron Björk i hans Hotell i Sunne. Fadern, uppfattar vi senare, kommer aldrig överstiga chocken av förlorar sin hustru. En hustru med amerikanska ursprung, mycket begåvad och som genom sin olycka hade orsakat en förlust inte bara för sin familj utan för all kyrkans lilla samhäll där hon skulle stödja berömda Juloratoriet konsert, för som alla förbereder sig för tio år. Ännu fast förankrat i minnet av sin mor, upprörde Sidner sin lärare – Magister Stålberg – genom bisarra sammansättningar av sina uppsatser, som förråder 12-årig pojkens kraftfulla trauma. Lyckligtvis, samtidigt möter han Splendid, pojken som Sidner etablerar en lång och solid vänskap. Tack vare honom är Sidner hjälpt till att upptäcka vissa sidor av verkligheten och att vidga sin bekantskapskrets. Bland dessa, sin berömd far Kanonkung (Alfons Nilsson), Fanny Udde som ägde en manufakturaffär och umgås med berömda författare Selma Lagerlöf och lika känd upptäcktsresande och författare Sven Hedin. Förutom de två, romanen nämndes inte minst berömda, målaren Marc Chagall och skådespelaren Fridolf Rhudin.


Det är en bok som framställer de av mest varierande och spännande känslomässiga mänsklighetens sidor. Således träffas vi äkta vänskap (Sidner si Splendid), fullbordan av en mäktlig kärlek (Aron och Solveig), oformella kärlek (Fanny och Sidner), den barnliga kärleken (Splendid och Eva-Lisa). För mig är dock än minnesvärda karaktärerna inspirerades av Tessa Schneideman och Torin Brink.
Förhållandet mellan Aron Nordensson och Tessa Schneideman hade en början och ett slut både oväntat och förbryllande. I försöken att hittar nya intressen så att övervinna depressionen orsakad av sitt tillstånd, deltar Aron i Sunne amatörsändare sällskap i vart fanns redan medlemmar som sin svåger Sleipner Brink och Splendids far, Alfons Nilsson (Kanonkungen).
Alltså, etablerade de kontakt med Nya Zeeland följt av ett brev från samma land skickad av en viss Robert Schneideman. Genom sin systers Tessa hjälp att skriva, anmälande han sina "DX vänner" från Sverige, att på grund av sin arms olycksfallen och gårdens arbetad, är han tvungen att överge amatörsändare sällskap. Trots allt, fortsättar Aron och Tessa korresponderar, även om Roberts fastställda strikta regler fick Tessa att dölja saken. Vidare, under följande två år, upprättade de en romantisk förbindelse genom brev som fördjupas med tiden. Vid ett tillfälle, händelser bråttom i Arons liv på grund av problem orsakas av arbetes förlust och förestående utbrott av det andra världskriget. Så bestämde han att träffa Tessa personligen och planerar sin resa till Nya Zeeland. Han hinner aldrig uppnå sitt mål, därför att under resan han genomgick en stark depression på fartyg och kasta sig i havet. I den motsatta änden, förlorar Tessa hennes sinne på grund av chock och sen återvinner, i sluten av kriget, när Sidner träffade henne efter långa sökningar.

Torin Brink, Solveigs bror och Sinders morbror har skissat en rörande bild. Född i Amerika och bodde där en del som barn, emigrerade han med sin mor och två andra bröder i Sverige, där de tog ett arv av sin far, ett hus och en äppelodling. Provning en ovanlig intelligens genom att skaffa ett flygare patent vid endast 18 år, anses Torin som familjens missanpassade geni. Trots det, samt han nådde manligheten och önskar att vinna meningsfullt erkännande, accepterar han Carinas Zetteberg bedrägeri och betalar på det sätt ”barnets far” status som kommer att födas men som i själva verket var inte hans. Fortsatt hoppas i Carinas återkommelse och djupt fångade i tanken av rollen som pappa, ses ofta Torin som övervägs i timmar vid fönstret där bodde "sin son, Gary". Torins berättelse nåddes många personligheters hjärta som han sedan frågar dem på samma sätt som han pratar om Gary, att låta honom en autograf i sin Gästboken:”…Your pronunciation is very good. Be my guest! Om du ville skriva här…ditt namn”, sa han till sjungerska Härliga Birgitta, efter hon sang ”My heart belongs to Daddy”. Ivrigt önskande att träffas i person sin son och prata åt honom om sina drömmar att flyga tillsammans i Amerika bestämde Torin agerar. Han gör det på ett bedrägligt sätt och sin naivitet kostar honom friheten den här gången, han blev gripande för frihetsberövande. Under processen, får han en ny slåss som skadad ännu mer honom moraliskt: Carina avslöjar verkliga identiteten av Garys far och orsakerna bakom bedrägeri. Torin Brink's karaktär återkom sen i full kraft och avslutas romanen med det vackert idé som föreslog, att han och Härliga Barta nådde sanning kärleken.
En mödosamt arbetande roman, som anses av många kritiker att vara mest framgångsrika Tunströms verk.

”Ingenting går så snabbt över som en Smekning. Men liksom en doft, en ton, är en Smekning det enda minne man kan ta med sig av livet in i döden, därför att kärlekens smekningar äro ren uppmärksamhet.”



Av Carmen Nymoen






No comments:

Post a Comment